Jepun buka jalan untuk Obor China

TOKYO, 16 Syawal 1438H, Isnin – Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe mengumumkan bahawa negaranya bersedia untuk memperluaskan kerjasama dengan Inisiatif One Belt One Road (OBOR) China.

Perkara ini nyata suatu yang mengejutkan kerana umum mengetahui kedua-dua negara mempunyai sejarah yang bermasalah.

Sejak 2014, Jepun bersama-sama dengan Amerika Syarikat telah menentang organisasi ekonomi kemasyarakatan antarabangsa China seperti Bank Pelaburan Infrastruktur Asia (AIIB).

Jepun pada awalnya telah melihat inisiatif-inisiatif ini sebagai satu cabaran kepada kepemimpinannya sendiri dalam Bank Pembangunan Asia dan kepada perintah ekonomi antarabangsa yang dipimpin Amerika pada umumnya dan telah mengkritik AIIB mengenai proses pemerintahannya dan kekurangan ketelusan.

Tetapi pada Mei, Abe membuat keputusan untuk menghantar Setiausaha Agung Parti Liberal Demokratik Jepun, Toshihiro Nikai, ke forum OBOR di Beijing.

Presiden China, Xi Jinping dalam komen yang dibuat semasa pertemuan dengan Nikai mengalu-alukan sokongan Jepun terhadap inisiatif itu, sambil menjelaskan bahawa OBOR boleh menjadi platform baru dan “bidang eksperimen” bagi China dan Jepun untuk mencapai kerjasama yang saling menguntungkan dan pembangunan umum.

Kemudian, pada 5 Jun pula, Abe menyampaikan ucapan penting di mana dia menggariskan ‘impian’ untuk masa depan Asia.

Beliau berpendapat bahawa dunia berdiri di persimpangan: dalam satu arah adalah tertutup dan susunan ekonomi yang menurun, manakala di sisi lain adalah ‘zon ekonomi yang bebas, terbuka dan adil’ di mana ‘peraturan yang berkualiti’ dapat menghubungkan Pasifik Dan Eurasia.

Abe berhujah bahawa instrumenseperti Perkongsian Trans-Pasifik (TPP), Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP), dan Perjanjian Perdagangan Bebas Kesatuan Jepun-Eropah boleh digunakan untuk membina perintah ekonomi yang bebas, terbuka, adil dan berkualiti tinggi.

Abe malah menyatakan kepentingan OBOR bukan sahaja untuk China, tetapi juga untuk memperkuat peranan Asia sebagai hab ekonomi global yang menghubungkan Timur dan Barat.

“Tahun ini menandakan kali pertama bandar Yiwu, China dan United Kingdom dihubungkan dengan kereta api, yang melintasi Selat Inggeris.

“Inisiatif OBOR berpotensi untuk menghubungkan Timur dan Barat serta kawasan yang pelbagai yang terdapat di antaranya,” katanya.

Keputusan Abe untuk menimbang tara penglibatan dengan OBOR merupakan titik perubahan dalam hubungan China-Jepun.

Ia juga mungkin merupakan tanda pertama bahawa ketidakpastian mengenai peranan Amerika Syarikat di Asia telah mendorong penilaian semula hubungan strategik yang penting di rantau ini. – Agensi

Authors
Tags , ,

Related posts

*

Top